Familie

10 greșeli pe care să le eviți când îți speli hainele

Cu siguranță și tu ai trecut prin nenumărate experiențe cu spălarea hainelor, cum ar fi micșorarea puloverelor, decolorarea sau deteriorarea lor. Tocmai de aceea ne-am gândit să facem o listă a celor mai comune greșeli pe care le putem face atunci când spălăm hainele.

  1. Sortezi hainele greșit

Sortează-ți hainele după culori: cele de culori deschise nu se pun niciodată cu cele închise sau colorate. Apoi sortează-le după țesătură: încearcă să nu speli prosoapele cu țesăturile sintetice sau blugii cu bluzele sau cămășile. Hainele din molton se vor spăla doar separat.

  1. Nu știi să alegi programul corect

Da, e mai simplu să folosești doar un singur program, dar trebuie să-l adaptezi pentru hainele pe care le speli. De exemplu, dacă vrei să speli o bluză din mătase, alege programul special pentru acest tip de țesătură. Mașina folosește o temperatură scăzută și stoarcere ușoară pentru a proteja materialul.

  1. Nu citești eticheta

Pe fiecare etichetă a hainelor regăsești instrucțiunile de spălare: temperatura, la ce temperatură se calcă sau dacă se calcă, dacă se spală de mână sau la mașină și multe altele. Ține cont de ele, altfel hainele tale se vor deteriora.

  1. Nu închizi fermoarul și nu deschizi nasturii

Poate nu te-ai gândit niciodată, dar, fermoarul desfăcut la geacă, hanorac, fustă sau blugi poate agăța alte haine din mașină. Iar nasturii trebuie să-i deschizi, fiindcă se pot rupe în timpul spălării.

  1. Torni detergent fără măsură

Nu trebuie nici să te zgârcești, dar nici să exagerezi cu detergentul. În ambele cazuri nu o să ai cele mai bune rezultate: dacă faci economie, murdăria de pe haine nu este eliminată, iar atunci când este prea mare cantitatea, spuma adună murdăria în locuri strâmte, cum ar fi gulerul unei cămăși.

  1. Supraîncarci mașina de spălat

Cine spune că trebuie să pui haine în mașină până la refuz? Rezultatele sigur nu vor fi cele dorite, iar hainele se vor deteriora.

  1. Balsam și când speli prosoapele?

Evident, îți place să aibă un miros plăcut, dar încearcă să nu exagerezi cu balsamul de rufe, fiindcă lasă un strat în țesătura prosoapelor, care impiedică absorbția umezelii.

  1. Nu știi pentru ce fel de rufe să folosești înălbitor

Evită să-l folosești pe materialele elastice, cum ar fi șosetele sau lenjeria intimă, fiindcă le distruge elasticul.

  1. Lași petele să se usuce

Dacă ți-ai pătat o haină, spal-o chiar atunci sau măcar încearcă să o cureți local. Riști să nu mai poți scoate pata, dacă o speli după mai mult timp.

  1. Lași rufele în mașină câteva ore după ce programul s-a încheiat

Scoate rufele din mașină imediat după ce se încheie programul. Dacă le ții mai mult timp, vor prinde miros și va trebui să le speli din nou.

Comentarii: