Dietă și sănătate

10 trasee fantastice din Romania pe care să le faci pe bicicletă!

 1. Piatra Craiului: Predeal – Zărnești – Dâmbovicioara – Sîrnea – Măgura – Brasov (3 zile)
  Există o variantă și pentru incepători, vorba biciclistului “dacă pedalezi mai încet, în ritmul tău și cu atenție, orice traseu e pentru începători, cine te grăbește?”. Există și o variantă pentru avansați. Peisajele sunt superbe, dar mai ales gradele. Din termometre, nu din palinca satenilor, care te vor îmbia seara la ceva “să prinzi culoare în obraji, nu ca la oraș!”. E perfect de făcut acum, pe timp de vară! Și traseul, și palinca sătenilor! ?
 2. Tur Roșia Montana – Mogoș – Întregalde – Cheile Gâldei – Teiuș(2 zile)
  Pajiști verzi, pante nu foarte complicate, peisaje foarte, dar foarte frumoase. Aproximativ 100 de kilometri. Atenție mare la podul de peste Valea Mogoșului, e pe un drum nemodernizat, e în urcare, e cu pantă. E destul de greu de abordat pe o bicicletă îngreunata de bagaje, așa că fiți chibzuiti când plecați de acasă. Poate nu e chiar nevoie de fierul ăla de călcat și 5 cămăși. Traseul are și o bună parte de pădure, copaci stânga și dreapta, umbră din plin. S-o pornim, deci!
 3. Traseu Munții Baiului: Azuga – Munții Baiului – Secaria – Comarnic (1 zi)
  Vara asta alege oricând muntele în locul toropelii de pe plajă. Plus că faci două activități într-una singură. Faci și mișcare și îți pregătești corpul de plajă, te și răcorești în Munții Baiului, admirând niște crește parcă furate de pe Pinterest. Și sunt doar 40 de kilometri, îi faci într-o zi, dar n-ar fi rău să îți iei și cazare și să rămâneți, cu toată gașca, acolo o seară.
 4. Buzău – Vulcanii Noroioși – Poienile – Vălenii de Munte – Ploiești (2 zile)
  So, începem în Buzau, care are un bulevard plin cu castani și un parc, parcul Crâng, care este absolut… sălbatic. Mare și verde și un pic nearanjat, nu e ca un parc de București, de exemplu. Dar, hei, am plecat cu bicicletele spre sălbăticie, așa că sălbăticie să fie! De Vulcanii Noroioși nu mai e cazul să insistăm. Peisajul e superb, e un monument al naturii, geologic și botanic, încă din anul 1924.
 5. .
 6. Munții Ciucaș – Cheile Văii Stânei – Cabana Ciucaș – Cheia (1 zi)
  Inapoi la munte toata lumea. Unde te ascunzi de caldura mai bine? Si daca nu ajungi vara asta, nici toamna nu e rea (deloc!) pe bicicleta printre muntii astia frumosi ai Romaniei, care iti merg direct la casa sufletului. 40 de kilometri si o zi alaturi de prieteni printre cele mai frumoase peisaje. Ce poti sa iti doresti mai mult, ce? A. Sa puneti si cortul seara, sa faceti un foc de tabara si sa va intindeti la povesti! ?
 7. Cheia – Homoraciu – Slanic – Pietriceaua – Brebu – Campina (2 zile)
  Daca tot ai ajuns la Cheia (vezi mai sus!), nu e pacat sa nu dormiti aici si a doua zi sa reveniti pe un traseu mai lung, dar si mai spectaculos? Convinge-ti prietenii ca va vedeti rar (sigur asa e!) si ia-i tot pe bicicleta inapoi spre casa. Toata lumea la pedalat, peisaje de pozat si selfe-uri pe Facebook de urcat! Sunt 80 de kilometri, veti mai face o oprire seara, dar nu e asa ca va vedeti rar? ?
 8. Breaza – Talea – Adunati – Provita de Jos – Poiana Campina (1 zi)
  Destul de multe pante, dar perisaje splendide. Dar sunt 50 de kilometri, nu te speria. Se face intr-o zi, chiar daca esti la inceput. Doar sa ai grija. Si sa nu fortezi. E un tur din acelea care intra la categoria: “Bucura-te de drum, nu te focusa pe destinatie”. Sigur ai un prieten mai experimentat decat tine, ia-l si pe el. E bine oricum sa pleci in gasca mai mare la astfel de drumetii, fie ca e vorba de o zi sau de trei. Si bucura-te de drum!
 9. Ulmeni – Sarata -Monteoru – Leiculesti – Niscov – Vernesti – Merei (2 zile)
  Dealul Istrita. Obiective si monumente istorice. Pajisti de un verde zici ca e facut in Paint. Paduri racoroase. O mana de prieteni. Credem ca asa arata un weekend perfect de vara. Si un echipament pe masura. Sigur ca stii, dar te mai batem si noi la cap. Nu conteaza doar bicicleta, ci sa fii si echipat pentru drum. De la costum, la ghiozdan, la butelcuta cu apa. Nu iti bate capul, gasesti tot ce vrei si tot ce ai nevoie pe eMAG. Tu doar decide-te ca vrei sa pleci! Pardon, CÂND vrei sa pleci!
 10. Predeal – Prejmer – Harman – Sânpetru – Brașov (2 zile)
  Bine, sunt 70 de kilometri, sunt locuri desprinse parcă din reclamele “Come visit România”, sunt prietenii tăi cu care ai fugit de oraș, sunt berile reci care vă așteaptă la final de zi, sunt amintirile pe care le faceți pe măsură ce pedalați. E atât de frumoasă țara asta, păcat că nu ieșim mai des cu bicicleta prin ea! Și cu oamenii noștri cu care ne place să facem amintiri. Și grătare, seara, după o zi de pedalat după povești de pus în cufărul timpului “Vara lui 2017”.
 11. Sighișoara – Prod – Copșa Mare – Biertan (1 zi)
  Pe bicicletă, pe jos, pe mașină sau pe elicopter. Sighișoara e absolut minunată și are câteva trasee foarte tari. Noi am ales doar unul, dar în principiu, poți pleca din Sighișoara spre oriunde pe bicicletă! Casele sunt foarte frumoase, oamenii primitori, peisajele… parcă te-ai teleportat în timp, pe vremea domnițelor și a cavalerilor. Foarte multe biserici fortificate, foarte multe turnuri din care se vede toată zona superb. Traseul se face o zi, dar cum să nu rămâi în Sighișoara o noapte? Ori la dus, ori la întors.

Dragi bicicliști,
Știți foarte bine, de fapt, care sunt cele mai tari trasee. Cele cu oamenii. Cele cu râsete. Cele cu rătăcit. Cele cu selfieuri. Cele cu povești. Cele în care uiți de semnal, de mailuri, de șefi și de execeluri. Cele de suflet. Go for it! Viața e ce se întamplă în timp ce tu îți faci planuri, știi cum se zice. Urcă-te pe bicicletă și rătăcește aiurea printre peisaje, căsuțe parcă de turtă dulce și păduri răcoroase. Dacă îți lipsește ceva, pe eMAG ai tot ce vrei. Plus comanda în câteva ore, căci cele mai bune decizii sunt cele spontane. Numai de prieteni nu se ocupă. Dar pe ei nu îi comanzi de pe net. Îi culegi de pe drum, pe bicicletele lor, în drum spre noi povești! Start!

 

Douăzeci de feluri.

 

Comentarii: