Familie

8 sfaturi pentru părinții care au gemeni

Cu un singur bebeluș e floare la ureche când te gândești cum este cu gemeni, abia asta este o mare provocare. O să ai o dublă responsabilitate, dar și o bucurie dublă. Dar până să ajungi în etapa în care o să te liniștești și să vezi partea bună lucrurilor, trebuie să vezi cum să gestionezi cât mai bine tot ce ai de făcut.

Noi putem să te ajutăm doar cu niște sfaturi:

  1. Distribuiți-vă responsabilitățile

Chiar nu le poți face singură pe toate, oricine are nevoie de ajutor, fie că ai un copil, doi sau trei. Toată atenția trebuie să rămână îndreptată către cei mici, dar cineva trebuie să gătească, să spele și să calce, să facă curățenie. Scapă măcar de grija cumpărăturilor și fă-le online. Rămâneți în continuare o echipă și ajutați-vă reciproc.

  1. Program la dublu

Hrănește-i, spală-i și culcă-i în același timp. Da, pare ceva foarte greu de realizat, dar până la urmă se vor adapta programului stabilit de tine. Așa o să ai mai mult timp pentru tine și nu  o să înceapă unul să plângă de foame în mijlocul nopții.

  1. Asemănători, dar diferiți

Chiar dacă sunt identici, trebuie să înveți să gestionezi relația cu cei doi. Trebuie să-i percepi separat, nu ca un tot. Vor avea personalități diferite, nevoi diferite, vor asculta altă muzică, vor practica alt sport și vor avea alte gusturi la mâncare. Și ar fi bine să-i încurajezi în asta.

  1. Nu-i cere și celuilalt același lucru

Trebuie să te obișnuiești cu gândul ăsta, încă de când încep să meargă. Dacă unul începe să facă primii pași, asta nu înseamnă că și celălalt trebuie să facă, dacă unul ia 10 la o materie, asta nu înseamnă că și celălalt trebuie să facă la fel. Susține-i separat, fără să-i compari și fără să-l frustrezi pe celălalt.

  1. Nu-i îmbrăca la fel

Știm că asta e tendința, dar și aici este vorba despre individualitate. Chiar dacă hainele sunt simple materiale, ele transpun personalitatea. Pune-le în valoarea diferențele, nu asemănările. Poate le plac alte culori, alte haine, alt stil.

  1. Privește partea bună a lucrurilor

Probabil vei fi compleșită de câte lucruri ai de făcut și de câtă atenție au nevoie, dar privește lucrurile altfel. Vor fi parteneri de joacă și de viață, vor învăța din greșeli împreună și vor fi cei mai buni prieteni. Iar dacă te-ai gândit înainte că vrei și un alt doilea copil, acum ai primit o ofertă doi în unu.

  1. Nu-ți pierde optimismul: o să dormi într-o zi!

Privește lucrurile în perspectivă. Indiferent cât de greu îți este, toate problemele sunt temporare. Ei vor crește, vor dormi mai mult și vor mânca mai rar. Vor fi mai ascultători și vei putea să ieși cu ei chiar și la o plimbare. Cu fiecare zi care trece ești mai aproape de momentul în care totul o să fie sub control. Și nu uita, tot ce se întâmplă acum este o amintire prețioasă mai târziu.

  1. Pregătește-te pentru curioși

O să primești cam 700 de întrebări pe săptămână despre gemeni. 🙂 „Cum îi diferențiezi?” „I-ai încurcat vreodată?” „Simte unul dintre ei când îl doare pe celălalt?” „Cum îi adormi?” „Cum îi alăptezi?” O să se tot repete, poți să înveți deja răspunsurile.