Cărți, Tech

Ai ceva de spus? Iată de ce ai nevoie pentru a-ți face propriul podcast

Este blogul prea puțin și vlogul prea mult pentru tine? Ce-ar fi să mergi pe calea de mijloc? Un podcast îți permite să fii personal cu audiența ta, fără a te expune vizual. Dacă te afli în această situație, vei avea nevoie de câteva lucruri pentru a începe propriul podcast.

Documentarea este fundația de care ai nevoie

Înainte de a porni recorder-ul audio al telefonului tău, află că în spatele oricărui podcast de succes se află un volum mare de muncă. De la documentarea subiectelor, până la știința editării materialului audio, podcast-ul este mai mult decât o persoană vorbind fără noimă într-un microfon. Dacă vrei să ai informațiile într-un singur loc, “Starting a Podcast: 10 Proven Steps to Creating Your First Successful Podcast”, de Jerry Kershen este cartea de care ai nevoie.

Podcast-urile rămân un format foarte popular în întreaga lume, cu peste 1 miliard de oameni abonați la diferite emisiuni. În Statele Unite, 1 din 5 americani ascultă săptămânal cel puțin în podcast. România are date cu totul diferite, însă, dacă optezi pentru un podcast în limba engleză, audiența ta poate deveni globală.

Microfon

Microfonul este elementul central al podcast-ului tău. Produsele foarte ieftine vor aduce un deserviciu mesajului pe care dorești să îl transmiți. Publicul este foarte sensibil la calitatea audio, așa că un microfon bun trebuie să se afle în permanență pe biroul tău.

La capitolul popularitate, marca Blue Microphones se află în lista de preferințe a multor persoane. Deisgn-ul retro și calitatea audio, chiar și la prețul cel mai accesibil, au transformat un brand obscur într-un nume cu greutate pentru podcasteri. Un alt preferat al producătorilor de podcast-uri este microfonul AT2020, de la Audio Technica. Acesta este disponibil atât în varianta cu conectivitate audio analog, cât și direct prin USB.

Software și elemente de editare

Orice podcast are un intro, secțiunea de conținut și un outro. Pentru a le diferenția, ai nevoie de software și elemente audio care să lege secțiunile podcast-ului. Programe de editare sunt din belșug, iar dacă le vrei pe cele mai bune, aruncă o privire peste cele mai populare 4 variante.

Poți începe să cauți sunete și efecte speciale pe Freesound, iar dacă dorești aranjamente audio mai complexe, multe dintre melodiile de pe Soundcloud includ drepturi de utilizare. Dacă dorești și o identitate vizuală pentru podcast-ul tău, apelează cu încredere la colecția de pe CreativeCommons. O practică bună este să menționezi sursa materialelor pe care le folosești.

Acestea sunt lucrurile minime de care ai nevoie pentru a avea propriul podcast. Mai departe, poți extinde lista de necesare prin adăugarea unei perechi de căști și, dacă vei avea invitați, prin cumpărarea unui microfon și a unei perechi de căști suplimentare. Cel din urmă scenariu te va obliga să cumperi și o placă audio sau un mixer. Sau le poți cumpăra pe toate deodată.

Photo by Kelly Sikkema on Unsplash