Familie

10 alimente strict interzise animăluțului tău. Numărul 5 ne-a uimit și pe noi

Sănătatea câinelui sau a pisicii tale este strâns legată de alimentație. Știu că ai tendința să împarți mâncarea cu animăluțul tău, dar nu întotdeauna ce mâncăm noi e bun și pentru el.

Așadar, ca să ai un cățeluș și o pisicuță sănătoasă trebuie să ții cont că umătoarele alimente le sunt interzise:

  1. Oasele de pui – se sfărâmă în bucățele ascuțite cu care se pot îneca sau sufoca, le pot provoca constipații sau alte probleme digestive. Dacă nu vrei să -i privezi de plăcerea de a roade, cumpără-i oase artificiale.
  2. Carnea crudă – poate transmite bacterii care dăunează sistemului digestiv sau care pot chiar provoca boli grave.
  3. Peștele crud – enzimele din peștele crud distrug vitamina B1, iar astfel pot apărea probleme neurologice, ce pot duce la convulsii și comă.
  4. Ficatul – în cantități mici este permis, dar o porție prea mare poate duce la deficiență de vitamina A.
  5. Laptele și produsele lactate – pare greu de crezut, dar doar puii pot bea lapte sau mânca produse lactate. Atunci când animăluțul tău ajunge la maturitate nu mai tolerează lactoza. Îi pot apărea tulburări digestive sau reacții alergice.
  6. Ouăle crude – uneori conțin bacterii periculoase, precum E. Coli sau Salmonella. În plus, ouăle crude conțin avidină, iar această substanță nu permite vitaminei B să fie absorbită, deficit ce duce la afecțiuni ale pielii și blănii.
  7. Aluatul cu drojdie – este strict interzis! Se umflă și poate duce la ruperea stomacului sau a intestinelor.
  8. Ceapa și usturoiul – evită să le pui în mâncarea pe care i-o prepari câinelui sau pisicii tale. Ceapa și usturoiul irită intestinele, afectează celulele roșii și ficatul.
  9. Îndulcitori artificiali – Xylitol este un îndulcitor artificial ce se găsește în ciocolată, bomboane, gume de mestecat și alte dulciuri. Xylitolul eliberează insulina, ceea ce duce la hipoglicemie. Îi poate provoca vomă, letargie sau pierderea echilibrului.
  10. Struguri și stafide – nu putem spune cu exactitate de ce animăluțele au reacții adverse, cert e că sunt toxice și pot provoca probleme grave rinichilor.

Așadar, alimentele sau legumele de mai sus sunt strict interzise, fiindcă toate pot provoca reacții care afectează sănătatea câinilor și a pisicilor. În cazul în care mănâncă unul dintre alimentele detaliate mai sus, iar reacțiile se agravează, du-ți cât mai repede animăluțul la medicul veterinar.

Comentarii: