Tech

Am discutat cu Răzvan Todor, Senior Product Manager Bitdefender, pentru a afla de ce casa ta are nevoie de noul Bitdefender Box 2

Câte dispozitive din casa ta se conectează la internet? Calculatorul sau laptopul, telefonul și tableta, plus televizorul inteligent. Dacă ești unul dintre fanii Internet of Things, atunci senzorii, becurile, termostatul și prizele au și ele o legătură directă către internet.

Dintr-un singur dispozitiv protejat printr-un program de tip antivirus, am ajuns în situația în care majoritatea dispozitivelor cu o conexiune WiFi nu au parte de protecția cuvenită. La prima vedere, dotarea fiecărui dispozitiv inteligent cu un antivirus pare soluția ideală.

Numai că, într-o lume în care vei adăuga continuu câte un dispozitiv inteligent, această variantă nu este cea mai eficientă, iar uneori nici posibilă. În niciun club nu vei găsi clienții însoțiți de câte o gardă de corp. Nu s-ar mai distra nimeni. De aceea, fiecare club are la ușă un paznic care se asigură că intră doar cei cu intenții bune.

Iată că paznicul a trecut în lumea digitală sub forma lui Bitdefender Box 2. Acesta este un dispozitiv dotat cu tehnologiile necesare pentru a ține în siguranță fiecare gadget cu conexiune WiFi din casa ta. Pentru că o casă smart este cu adevărat smart dacă se poate și apăra de răufăcători. Pentru a înțelege și mai bine de ce Bitdefender Box 2 este viitorul protecției casei tale, am stat de vorbă cu Răzvan Todor, Senior Product Manager Bitdefender Box 2.

Prima generație Bitdefender Box a luat prin surprindere întreaga industrie. Cum a fost recepționat de către presa de specialitate și de clienți? Câte unități au ajuns în casele acestora?

Prima versiune a Bitdefender BOX, disponibilă în SUA până în noiembrie 2017 când a fost înlocuită de noul Bitdefender BOX, a fost apreciată pe piața americană de titluri precum Reuters, Fortune, Wall Street Journal, Bloomberg, New York Times. Revista TIME a scris că BOX “poate fi eroul pe care Internetul Lucrurilor îl merită”, în timp ce Wall Street Journal a punctat că BOX arată că “Bitdefender are ideea corectă despre securitatea pentru casele inteligente”. La acea vreme, CNN, Popular Science și revista Fortune au inclus BOX pe lista celor mai cool gadgeturi ale anului 2014.

Bitdefender a investit 89 de milioane de euro în cercetare și dezvoltare în perioada 2014-2017, iar un sfert din acest buget este alocat proiectelor cu potențial de a deveni revoluționare, precum Bitdefender BOX. Prima versiune a Bitdefender BOX s-a vândut pe piața americană în zeci de mii de unități.

Ce feedback ați primit din partea utilizatorilor?

Bitdefender BOX a fost un produs mult așteptat pentru că utilizatorii voiau să protejeze și dispozitive pe care nu le puteau securiza până acum, altele decât cele tradiționale – laptop, PC, mobil sau tabletă. Dispozitivele de acest fel care au stârnit cel mai mare interes pentru Bitdefender Box 2 sunt camerele de supraveghere, instrument intruziv care poate trimite atacatorului conținut video și audio dintr-o casă, fără posibilitatea de a fi protejat până acum.

Care sunt cele mai frecvente riscuri la care se supun cei care utilizează smartphone-uri și dispozitive smart în propria casă?

Circa 46% dintre români se arată îngrijorați că un eventual atacator ar putea prelua oricând controlul dispozitivelor inteligente pe care le folosesc zilnic, ceea ce îi expune la furt de date personale, spionaj și invadarea vieții private, arată un studiu realizat în 2017 în mediul urban de iSense Solutions, la comanda Bitdefender.

Dispozitivele conectate la internet pot avea o serie de vulnerabilități comune, de la probleme severe legate de securitate, până la mecanisme de autentificare slabe și chiar comunicare necriptată cu serverele producătorului, ce permite accesul neautorizat al atacatorilor la date personale.

În lipsa folosirii unei soluții de securitate sau a unui sistem de operare actualizat la zi, accesarea datelor personale până la cel mai mic detaliu se poate face relativ ușor, iar viața personală, în adevăratul ei sens, poate deveni doar un mit. Dispozitivele smart colectează cantități enorme de date, de la localizare, obiceiuri, stil de viață și comportament, până la pasiuni, credințe, stare de sănătate sau preferințe politice, iar în condițiile în care un răufăcător poate pune mâna pe acestea, temerile utilizatorilor români sunt îndreptățite.

Experții Bitdefender mai avertizează că aceste vulnerabilități le permit atacatorilor amatori să compromită cu ușurință rețeaua de Internet a utilizatorilor, mizând și pe faptul că mulți români nu știu că locuiesc într-o casă inteligentă și, în consecință, nu conștientizează pericolele la care se expun. Conform specialiștilor, o casă smart e formată dintr-un mix de dispozitive tradiționale și inteligente: circa 28% dintre locuințele din România de la oraș au cel puțin patru dispozitive inteligente conectate la internet, arată un studiu Bitdefender.

Câte dispozitive poate proteja simultan Bitdefender Box 2?

Bitdefender BOX poate proteja un număr nelimitat de dispozitive conectate într-o locuință smart. Protejează de amenințări informatice atât dispozitivele tradiționale (telefoane, laptopuri, tablete, PC-uri), cât și televizoare smart, termostate, camere IP, sisteme de acces în locuință, console de jocuri, frigidere, mașini de spălat și aparate de aer condiționat conectate la internet, întrerupătoare și instalații de iluminat, prize sau senzori de mișcare.

Cât durează instalarea Bitdefender Box 2 și ce instrumente sunt necesare?

Instalarea Bitdefender BOX durează câteva minute. Utilizatorul are nevoie doar de conexiune la internet în bandă largă (cablu/DSL/UTP) și de instalarea aplicației pentru mobil Bitdefender Central. Uneori, este necesară și parola de administrare a routerului.

Care sunt principalele funcții incluse în Bitdefender Box 2?

Bitdefender BOX este primul produs hardware al Bitdefender și protejează de amenințări informatice atât dispozitivele tradiționale (telefoane, laptopuri, tablete, PC-uri), cât și televizoare smart, termostate, camere web, sisteme de acces în locuință, console de jocuri, frigidere, mașini de spălat și aparate de aer condiționat conectate la internet, întrerupătoare și instalații de iluminat, prize sau senzori de mișcare.

Bitdefender BOX blochează toate adresele URL nesigure sau periculoase pentru a proteja utilizatorii împotriva tentativelor de phishing și fraudă online. Modulul de evaluare a vulnerabilităților scanează, identifică și evidențiază în mod continuu punctele slabe ale rețelei în materie de securitate.

Dispozitivul identifică și blochează tentativele de exploatare a vulnerabilităților dispozitivelor din rețea. Când un dispozitiv nou se conectează la rețea, Bitdefender BOX îl detectează rapid și trimite o notificare imediată către aplicația Bitdefender Central astfel încât utilizatorii să poată controla acțiunile permise pentru dispozitivul respectiv.

Sistemul de prevenire a atacurilor externe inspectează traficul de internet și indică orice încercare de a exploata vulnerabilități în gadgeturile smart din casă, inclusiv prin încercări de spargere a parolelor.

Bitdefender BOX este capabil să se interconecteze cu asistenții din locuințe inteligente, precum Google Home și Amazon Echo, și le va permite utilizatorilor, printre altele, să folosească inclusiv comenzi vocale ca să scaneze de amenințări informatice anumite dispozitive sau să întrerupă conexiunea la internet când aceasta nu este necesară. Bitdefender BOX va încorpora și soluțiile de asistență parentală, care le permit părinților să asigure siguranța online a copiilor.

Ce efecte are Bitdefender Box 2 asupra vitezelor de transfer din rețea?

Ca urmare a testelor efectuate intern, Bitdefender BOX nu afectează conexiunea la internet și nu încetinește viteza de transfer din rețea. Bitdefender BOX este dotat cu hardware de ultimă generație, iar impactul asupra experienței de utilizare a internetului este minim.

Recent, Google a anunțat că asistentul personal Google Home poate controla 5000 de dispozitive inteligente. Amazon Alexa, marele competitor, are la rândul său 4000 de dispozitive inteligente compatibile cu propria familie de asistenți personali. Ca atare, misiunea Bitdefender Box 2 pare cu atât mai importantă.

Bitdefender Box 2 este disponibil la eMAG.