Familie

Ce faci cu animăluțul de companie când ești însărcinată

Ce faci cu animăluțul tău când rămâi însărcinată? Cu siguranță e o întrebare la care mai devreme sau mai târziu vei ajunge. Știu că e un subiect controversat și tocmai de aceea îți voi arăta care sunt riscurile, dar și cum poți să ai în preajma ta un anumăluț fără a-ți pune sarcina sau copilul în pericol, respectând câteva reguli simple.

Pentru început, trebuie să respecți câteva reguli de igienă:

  • Spală-te pe mâini de câte ori pui mâna pe el sau de câte ori atingi lucrurile lui, cum ar fi recipientele de apă și de mâncare, culcușul sau jucăriile.
  • Evită să îi cureți nisipul din litiera pisicii, cușca papagalului sau acvariul cu pești.
  • Pentru a nu inhala sau ingera tu sau bebelușul părul lăsat prin casă, periază zilnic animăluțul, aspiră zilnic, chiar și culcușul sau suprafețele la care are acces cel mic.
  • Nu lăsa bebelușul să stea în culcușul pisicii sau câinelui și nici invers.

Ai câine sau pisică?

Te sfătuiesc să duci periodic câinele sau pisica la veterinar. E important să preîntâmpini bolile și să îi faci toate vaccinurile.

Spre deosebie de câini, care nu sunt un risc pentru sarcină, pisicile pot transmite o infecție numită Toxoplasmă, parazit care se găsește în fecalele lor. Iar cea mai bună metodă de prevenire este de a nu-i curăța nisipul, iar dacă nu are cine să te ajute cu asta, folosește mănuși și mască facială. Din fericire, pisicile care stau doar în casă nu riscă să poarte acest parazit.

Chiar dacă nu transmite paraziți, câinele poate fi un risc pentru sarcină. De ce? Pentru că poate să sară pe burtica atunci când ajungi acasă sau când îi dai de mâncare, ceea ce nu este tocmai bine pentru sarcina ta. Ce măsuri trebuie să iei? Simplu! Câteva ore de dresaj vor fi cea mai bună soluție.

Dacă ești iubitoare de papagali, atunci trebuie să respecți aceeași procedură, du-l periotic la control. Fiindcă ei pot fi purtături de diverși germeni, cum ar fi Salmonella. Dacă medicul veterinat îți confirmă faptul că este sănătos, atunci nu ai de ce să-ți faci griji. Păstrează aceleași reguli de igienă ca la pisici, evită să îi cureți cușca papagalului și spală-te pe mâini după ce pui mâna pe el.

Se pare că animăuțele din casă nu sunt o problemă atâta timp cât respecți niște reguli simple. Așa că, acum îți rămâne doar să le acorzi și lor puțină atenție. 🙂

Comentarii: