Acasa, Tech

Cele mai nebune tastaturi din istoria computerului

Unul dintre ultimele lucruri la care ne uităm atunci când vrem să cumpărăm un nou laptop este tastatura. Deși forma și materialul diferă în majoritatea cazurilor, așezarea tastelor a rămas neschimbată de zeci de ani. Varianta QWERTY, cea pe care o folosim în fiecare zi fie pe un laptop, fie pe telefonul mobil, a apărut încă din 1873, fiind considerată de mulți drept cel mai eficient mod de a scrie. Cu toate acestea, tastaturile nu au dus lipsă de aranjări pe care le putem considera absolut nebunești. Iată câteva dintre cele mai ciudate și nebune tastaturi din istoria computerului.

Tastatura laser

Ce poate fi mai simplu decât o tastatură care nu îți ocupă loc pe birou? Tastatura laser sau tastatura proiectată constă într-un mic device ce afișează tastele pe o suprafață plană. Pe lângă tehnologia laser, o astfel de tastatură funcționează prin intermediul a alte două elemente foarte importante. Primul dintre acestea este o cameră care citește mișcările degetelor în raport cu elementele proiectate. A doua tehnologie este conexiunea de tip Bluetooth – foarte întâlnită în cazul majorității elementelor periferice ale unui calculator.

Primul prototip a fost creat în anul 1992 de către inginerii IBM. 26 de ani mai târziu, acest tip de tastatură poate fi al tău.

Foto via

Combimouse

Tastatura și mouse-ul sunt una dintre cele mai cunoscute perechi din lume, dar Combimouse este de părere că există o cale mai bună de a controla tot ce se petrece pe ecranul din fața ta. Ideea din spatele produsului se bazează pe faptul că prea mult timp este pierdut mutând mâna de pe mouse pe tastatură. De aceea, Combimouse este o tastatură “ruptă” în două, jumătatea dreaptă având rodul suplimentar de a controla cursorul.

Combimouse a fost prezentat lumii în cadrul unei campanii Indiegogo din 2013, iar de atunci compania încearcă să găsească un investitor. Nu pare prea greu de realizat de ce nu au reușit până acum.

abKey Revolution

Momentele de inspirație pot veni atunci când nu te aștepți mai puțin: atunci când alergi, când visezi sau când gătești. În cazul inventatorului abKey Revolution, ideea unei tastaturi care să pună accent pe literele “A” și “U” a venit în timpul unei emisiuni “Wheel of Fortune”. Cele două vocale au fost considerate a fi cele mai folosite în cadrul concursului, de aici și ideea celor două mari butoane. În ceea ce privește design-ul ales și prețul de $108 în momentul lansării, nu putem să ne dăm seama de ce o astfel de tastatură a fost cotată cu șanse de reușită.

Foto via

SafeType

Cât de departe ar putea merge o companie pentru a fi încoronată regina ergonomiei la birou? Dacă ne uităm la SafeType, un accesoriu ce implică tastarea și pe orizontală, și pe verticală, răspunsul este “foarte departe”. Dincolo de absurditatea conceptului, SafeType propune și utilizarea a două oglinzi, în cazul în care n-ai ajuns încă la nivelul de a scrie fără să privești tastatura.

Prețul pentru ergonomia supremă la birou? Aproximativ $300.

Din fericire, cele mai apreciate tastaturi din ziua de astăzi se încadrează în câteva categorii bine definite: cele multimedia, cele cu profil redus (slim) și cele de gaming. Cu peste 900 de opțiuni la dispoziția ta, cu siguranță vei găsi modelul care ți se potrivește.

Photo by Juan Gomez on Unsplash