Tech

Cum să alegi un telefon mobil pentru bunicii tăi

Generația “Millenials” a evoluat împreună cu telefonia mobilă. Pentru mulți dintre noi, telefonul mobil a făcut întotdeauna parte din viața noastră. De la ecranele monocrome, până la modelele de ultimă generație, smartphone-urile au devenit o comoditate. Cu toate acestea, generațiile anterioare necesită un timp mai mare de obișnuință cu noile tehnologii. Când vine vorba de bunici, saltul de la un simplu telefon fix, cu o singură fix, la un gadget complicat poate fi un pic mai abruptă. De aceea, următoarele rânduri îți vor arăta cum să alegi un telefon mobil pentru bunicii tăi.

Smartphone vs Feature Phone

Chiar dacă ție ți se pare foarte ușor să folosești funcțiile unui smartphone de generație actuală, ține cont că un bagaj mare de informații este greu de asimilat pentru oricine. În școală nu am învățat manualul de fizică dintr-o singură oră, ci l-am parcurs într-un an. Dar dacă te întrebi în continuare cât de greu poate să fie ca bunicii să învețe cum să foloseacă un smartphone, iată-l pe Steve Jobs cum explica unei săli întregi de jurnaliști IT&C cum să folosească prima generație iPhone:

Cu alte cuvinte, dacă bunicii tăi sunt la curent cu tehnologiile moderne și au cunoscut deja programe precum Skype sau browsere web, atunci poți încerca trecerea la un smartphone.

Dacă apelurile video și căutatul rețetelor pe internet nu se află printre pasiunile bunicilor tăi, atunci ghidează-i către un feature phone (telefon clasic).

Feature phone

Caracteristicile principale ale unui feature phone trebuie să fie special concepute pentru persoanele în vârstă: afișaj cu caractere mari, butoane spațioase și un difuzor puternic. Unele modele sunt dotate și cu buton SOS, create special pentru a apela un anumit număr de telefon printr-o simplă apăsare.

Fiind un telefon cu butoane numerice, este foarte posibil ca trimiterea de SMS-uri să nu fie o opțiune pentru bunicii tăi.

Smartphone

Aici am deschis o adevărată cutie a Pandorei. Dacă ești adeptul Android, un model cu o interfață cât mai simplă este cel mai potrivit. Din fericire, majoritatea producătorilor se orientează către interfața nativă, așa că ai de unde alege.

Dacă faci parte din tabăra iOS, cel mai accesibil model, iPhone SE, este un smartphone perfect pentru bunicii tăi.

Nu uita să petreci suficient timp învățându-i cum să folosească cele mai importante funcții ale unui smartphone: cum să efectueze un apel, cum să trimită un mesaj și cum să adauge un contact.

Nu în ultimul rând, stabilește de la prima utilizare ce aplicații suplimentare vor fi instalate și ocupă-te de fiecare în parte. Frustrarea își poate face loc foarte ușor