Familie

De ce trebuie să ții cont înainte de a-ți lua o pisică

Te oprești și mângâi toate pisicile care îți ies în cale? Urmărești toate paginile cu și despre pisici de pe Facebook? Nu ratezi momentul de a aprecia cu o inimioară fiecare felină pe care o vezi pe Instagram? Atunci ți-ai imaginat probabil de multe ori că viața ta alături de o asemenea pufoșenie ar fi extraordinară în fiecare zi. Așa e, o pisică îți face viața mai frumoasă, iar faptul că reduce stresul și anxietatea stăpânilor a fost demonstrat științific. Simplul gest de a mângâia o pisică are numeroase beneficii, însă un animal de casă nu este o jucărie, o decorațiune interioară sau o piesă de mobilier. O pisică vine la pachet cu o serie de încercări pe care e bine să le iei în calcul înainte de a-ți transforma casa în palatul aflat la lăbuțele ei. Nu de alta, dar un animal are nevoie de afecțiune, de o parte din timpul tău și este o responsabilitate mare, pe care trebuie să ți-o asumi. Iată 8 aspecte de care trebuie să ții cont:

  • Litiera, sarcină zilnică

Pisicile învață repede să folosească litiera, dar menținerea acestui loc în condiții agreabile pentru animalul tău preferat cade exclusiv în sarcina ta. Litiera trebuie curățată de câte ori este nevoie, de preferință imediat după ce pisica a folosit-o. Obișnuiește-te din timp cu gândul că diminețile tale vor începe cu curățarea ei și serile, după ce ajungi acasă de la serviciu, de asemenea. Nu doar pisica te va aprecia pentru asta, ci și tu îți vei da seama că mirosul neplăcut nu va persista dacă îți intră în obicei să cureți litiera cât mai des. Din fericire, există numeroase modele de litieră pe care le poți alege, în funcție de vârsta și mărimea pisicii tale sau de locul în care este amplasată. Odorizantele speciale pentru acest obiect atât de necesar îți vor ușura mult munca, nu ezita să le încerci. Aici găsești tot ce îți trebuie ca animăluțul tău să fie fericit!

  • Urmele pe care le vei vedea peste tot

E adorabil momentul în care vine și te mângâie cu lăbuțele, când se gudură, toarce și îți arată din plin că te iubește. E un pic mai neplăcut însă cel în care aceleași lăbuțe lasă urme pe cadă, pe chiuvetă, pe mobilă și chiar pe blatul de la bucătărie. Pisicile, mai ales atunci când sunt mici, debordează de energie și de curiozitate și instinctul lor este de a se cățăra peste tot ca să cerceteze și să miroasă tot ce se poate. Nu te mira dacă, odată ieșită din litieră, va sări direct pe masa din bucătărie. E datoria ta să te asiguri că menții curățenia, dar nu te aștepta ca ea să trateze la fel ca tine fiecare loc din casă. Obisnuiește-te să ștergi mai des obiectele și gata!

  • Părul pe care îl lasă

Blana lor le transformă în unele dintre cele mai iubite animale, dar părul lăsat e unul dintre principalele motive care dau bătăi de cap stăpânilor. E drept că o alimentație sănătoasă, adaptată nevoilor pisicii, o ajută să aibă o blană frumoasă, dar părul ei va cădea orice ai face. Nu strică însă să o periezi din când în când, aici găsești o listă utilă de ustensile.

  • Cheful de joacă

O pisică nu e un bibelou. Comportamentul lor, mai ales în primii ani de viață, poate deborda de energie. Acum e pe masă, în secunda următoare e pe perdea, iar în următoarea, la picioarele tale. Cheful de joacă al pisoilor este recunoscut, iar perioadele în care nu stă locului îți pot testa răbdarea. Pregătește-te din timp pentru asta, e amuzant să te pui la mintea lor, cum e la fel de amuzant să le urmărești cum transformă orice mărunțiș din casă în jucăria preferată. Totuși, pentru a te asigura că îi pui la dispoziție metode „testate” de consumare a energiei, aruncă un ochi pe jucăriile special create pentru pisici.

  • Caută numărul de telefon al unui veterinar și salvează-l!

O pisică frumoasă este, înainte de toate, o pisică sănătoasă. Preocupă-te din vreme și interesează-te unde o vei putea duce dacă va da semne că nu se simte bine. Pentru binele ei și al tău, vaccinurile trebuie să fie făcute la zi, iar controalele de rutină trebuie să facă parte din rutina ta. Cum nu își pot exprima durerea, e datoria ta să fii atent la comportamentul ei, la cantitatea de mâncare pe care o consumă și la consistența materiilor fecale. Orice semn că ceva nu e în regulă nu trebuie ignorat, iar un veterinar îți va explica ce ai de făcut.

  • Perioadele în care intră în călduri

Decizia de a-ți castra pisica trebuie luată împreună cu veterinarul. E posibil ca, indiferent de alegere, să ai parte de un episod în care intră în călduri. Ia în calcul asta și gândește-te că animalul nu are nicio vină, e natural ce i se întâmplă și reacționează așa cum reacționează din instinct. El nu-și poate controla reacțiile, tu, însă, da.

  • Asigură-te că are cine să aibă grijă de ea când tu ești plecat

Poate nu ești genul care e des plecat de acasă, dar înainte de a-ți lua o pisică n-ar strica să îți întrebi prietenii și rudele dacă sunt dispuși să aibă grijă de ea în lipsa ta. E drept că îi poți lăsa mâncare pentru o perioadă mai lungă de timp, dar ea nu poate fi umedă, dar apa proaspătă și litiera curată sunt importante pentru pisică. Dacă cineva nu poate să petreacă la fel de mult timp ca tine în preajma ei, e bine ca măcar o dată pe zi să treacă pe la ea și să se asigure că e totul ok.

  • Pregătește-ți casa pentru întâlnirea cu ea

O cutie lăsată la îndemână sau vaza ta preferată poate însemna același lucru pentru o pisică: o jucărie. Nu avea pretenția ca ea să protejeze obiectele care înseamnă ceva pentru tine, e datoria ta să le ascunzi din calea ei sau să le pui în locuri inaccesibile.

Gata, acum că știi toate astea, îți poți lua liniștit o pisică. Îți va schimba viața! În bine :).