Tech

Evoluția ecranelor telefoanelor mobile îți arată de ce acum e momentul potrivit să cumperi un smartphone

Crezi că rezoluția 720p a ecranului unui smartphone este dezamăgitoare? Dacă dăm timpul înapoi cu aproximativ 20 de ani, vom descoperi o lume complet diferită a telefoanelor mobile.

Fă cunoștință cu Motorola StarTAC. Nu este primul telefon cu ecran, însă este primul care a primit un status “fashionable”. Era foarte scump, însă mecanismul de deschidere l-a făcut o adevărată vedetă în anul lansării, 1996.

StarTAC avea un ecran simplu, ce afișa informațiile pe două rânduri. Dacă te întrebi cum anume puteai scrie mesaje pe acesta, află că serviciul de SMS nu era foarte popular la vremea respectivă. Da, în urmă cu 22 de ani, oamenii foloseau telefonul mobil doar pentru a vorbi.

Deși Nokia 2010 a fost primul telefon capabil să trimită SMS-uri cu ușurință, apogeul telefonului mobil clasic este considerat a fi Nokia 3310. Cu un ecran monocrom ce putea afișa animații simple, jocuri și celula GSM de care aparțineai, Nokia 3310 rămâne cel mai popular telefon produs de finlandezi.

Același ecran era capabil să afișeze 5 rânduri de text, toate cuprinse într-un ecran cu diagonală de 1.5 inch și rezoluție de 84 x 48 de pixeli. Pentru cei interesați de detaliile complete, asta înseamnă o densitate de 64.5 pixeli / inch. Astăzi, vârful de gamă produs de Nokia își încântă utilizatorii cu 534 pixeli / inch.

Chiar și în anul 2000 existau semne că telefonul mobil avea să devină un gadget multimedia. În luna iunie a aceluiași an, Sharp lansa în Japonia primul telefon cu cameră foto. Pasionații trebuiau să se mulțumească cu fotografii de 0.11 megapixeli, afișate pe un ecran cu 256 de culori.

Putem spune că acesta a fost startul cursei megapixelilor în lumea telefoanelor mobile. Cinci ani mai târziu, Nokia debuta seria de telefoane “N”. Vârful de gamă N90 aducea un ecran color, cu diagonală de 2.1″ și o rezoluție de 352 x 416 pixeli.

Era nevoie de un astfel de ecran, mai ales că Nokia promova intens parteneriatul cu Carl Zeiss și sistemul de operare Symbian.

Până în anul 2007, telefoanele clasice aveau să își atingă limitele. Dezvoltarea rețelelor 3G, apariția Facebook, Twitter și YouTube au dus la nevoia unui ecran mai mare. Niciun telefon nu a stârnit un interes la fel de mare precum primul iPhone.

Anunțat în ianuarie 2017 și lansat pe piață în luna iunie a aceluiași an, smartphone-ul produs de Apple aducea în mâinile utilizatorilor un ecran tactil cu diagonală de 3.5″ și o densitate de 165 de pixeli / inch. La acel moment, dimensiunea ecranului era considerată uriașă, iar tastatura virtuală era privită cu scepticism. Totuși, ideea promovată de Apple a prins atât de bine la public, încât a definit o nouă generație de smartphone-uri.

Photo via CNET

Dacă până în 2007 telefoanele au avut un trend de micșorare, apariția ecranelor tactile și a conținului multimedia a inversat acest lucru. An de an, smartphone-urile au adăugat zecimale la mărimea diagonalei.

Smartphone-ul care a stârnit un val extraordinar de interes a fost primul Samsung Galaxy Note. Lansat în 2011, acesta avea o diagonală de 5.3 inch o rezoluție demnă de laptopurile vremii și un stylus. Deși Galaxy Note nu putea fi utilizat cu o singură mână, a demonstrat că oamenii chiar își doresc un smartphone cu un ecran generos.

Dacă revenim la Motorola StarTAC și la cele două rânduri de text pe care le putea afișa, ne dăm seama că trăim într-o perioadă în care ecranele nu au cum să dezamăgească. Începând de la compactul iPhone SE, până la cel mai recent Samsung Galaxy Note 9, ecranele ne arată că acum este momentul să îți cumperi un smartphone.

Photo by Alvaro Reyes on Unsplash