Dietă și sănătate, Familie

Fumezi? Vezi cum afectează țigările dinții!

Cu toții cunoaștem bolile grave pe care le produce fumatul. Fumătorii le văd în fiecare zi chiar pe pachetele de țigări. Dar, pe lângă acestea, mai există și bolile – să le zicem – secundare pe care le poate produce fumatul și care merită băgate în seamă.

Stomatologul Andreea Catrina ne arată cum să recunoaștem primele semne:

„Primul efect asupra dentiției se referă la îngustarea vaselor sanguine și la o slabă irigare cu substanțe nutritive a parodonțiului dentar. Prin lipsa nutrienților necesari pentru o bună sănătate a gingiei, inclusiv dintele are de suferit. Studiile de specialitate afirmă că boala parodontală, cariile dentare și inclusiv sensibilitatea dentară sunt favorizate de fumat.”

Stomatolog Andreea Catrina, Catrident

Mergi la medicul tău stomatolog dacă ai vreuna dintre următoarele simptome:

  • Pigmentarea. Chiar dacă este doar un detaliu cosmetic, din cauza depunerilor de nicotină și gudron, apare pigmentarea dinților. Mergi la medicul tău dentist pentru o igienizare dentară profesională.
  • Durerile și sângerările sau umflăturile la nivelul gingiei în timpul periajului dentar. Sângerările gingivale se vindecă mai greu, pentru că circulația sanguină funcționează cu dificultate din cauza fumului de țigară inhalat.
  • Placa dentară duce la îmbolnăvirea dinților. Ea apare mult mai rapid când are un mediu propice pentru multiplicarea bacteriilor.
  • Apariția respirației urât mirositoare și uscarea gurii.

„Alte studii relevă faptul că pacienții fumători au o predispoziție la apariția cancerului oral, iar capacitatea de vindecare este mai lentă. ” dr. Andreea Catrina. Aproximativ 90% dintre pacienții care au diverse forme de cancer oral sunt fumători.

Vestea bună este că riscurile asociate fumatului încep să scadă în momentul în care începi să reduci cantitatea de țigări. Iar, dacă renunți definitiv la fumat, afecțiunile dentare vor fi la fel de reduse ca în cazul nefumătorilor.

Dacă nu reușești să te lași de fumat și vrei să combați deteriorarea sănătății orale, dr. stomatolog Andreea Catrina îți recomandă „să ajungi la cabinetul stomatologic la 3 luni, mai des decât în cazul unui pacient nefumător. Igienizarea dentară trebuie să se facă mai des de 6 luni și ideal este să se trateze toate cariile dentare în stadiul incipient, pentru a evita apariția complicațiilor.”

Și nu uita să te hidratezi. Consumul de 2 l de apă pe zi ajută la eliminarea toxinelor din cavitatea bucală.