Cărți

Te-ai săturat de pixeli? Iată 3 noi cărți care te vor salva de haosul lumii digitale

Cu atât de multe ecrane care ne înconjoară în fiecare zi, nevoile de a lua o pauză și de a avea experiențe analogice sunt absolut firești. Ce remediu poate fi mai bun decât o carte ideală pentru începutul de toamnă? Iată 3 noi cărți care te vor salva din haosul lumii digitale.

Cuvintele de laudă la adresa primului titlu de pe lista noastră parcă nu mai contenesc: The New York Times nu a fost deloc zgârcit cu elogiile la adresa The Secret History de Donna Tartt: „Un roman remarcabil de puternic, o delectare (…). Plin de forță, cerebral și impecabil controlat”. Cu atâtea cuvinte înălțătoare, e greu de crezut că „The Secret History” e romanul de debut al scriitoarei, și totuși e cât se poate de adevărat. Tartt va fi recompensată în 2014 pentru „Sticletele”, dar prima sa carte e considerată deja un clasic contemporan.

Opera e o ficțiune de tipul inverted detective story, în care crima este mărturisită în incipit, un puzzle atât de bine scris și conceput, încât nici măcar nu mai contează „cine a făcut-o”. Protagoniștii noștri sunt un grup de studenți de la o universitate de elită din New England, excentrici, inteligenți, sclipitori. De ce considerăm romanul perfect pentru toamnă? Pe lângă dimensiunile sale generoase, gata să fie savurate într-o zi lungă și ploioasă, „Istoria secretă” ne spune bun-venit într-un campus studențesc, și ce moment e mai bun pentru a ne aminti din nou de anii facultății decât toamna?

Toamna nu e doar anotimpul frumuseții declinate în tonuri de auriu și ruginiu, dar și al Halloween-ului și al fiorilor de groază. Adorăm o poveste întunecată și ne place să cădem în ispita ei mai ales atunci când ploaia bate amenințător la geamuri, iar vântul suflă rece și bântuitor. Atunci când vine vorba despre o atmosferă terifiantă, Stephen King rămâne „rege”. Un roman mai puțin cunoscut al său este Salem’s Lot, a doua sa carte publicată, în 1975.

Naratorul, Ben Mears, se întoarce în orașul în care a copilărit deoarece speră că va găsi inspirație pentru viitorul său roman. Dar Jerusalem’s Lot (sau Salem’s Lot) nu îi aduce nici pe departe liniștea la care visează, ci o revelație îngrozitoare: aceea că locul a căzut sub stăpânirea forțelor întunericului. King povestea celor de la Playboy, într-un interviu din anii 80, că această poveste horror este favorita sa și că a intenționat multă vreme să scrie o continuare, pe care a abandonat-o însă deoarece firul naratorial este parțial reluat în „Turnul întunecat”. Trebuie să adaugi Salem’s Lot pe lista ta de lectură dacă îți dorești o toamnă cu fiori!

O carte despre o altă carte: ce ne-ar fi putut plăcea mai tare în anotimpul dedicat lecturii, toamna? Elle l-a numit „diabolic de bun”, Stephen King l-a elogiat drept „un roman de primă mână”, iar Entertainment Weekly l-a caracterizat drept „o scrisoare de dragoste adresată literaturii și cititorilor”. Este vorba despre Umbra vântului, cartea cu care spaniolul Carlos Ruiz Zafon se impunea nu numai ca cea mai proaspătă voce a curentului gotic actual, dar și ca un autor imens, unul care poate călca pe urmele giganților Dickens și Borges, cu care a fost adesea comparat.

Daniel Sempere e un copil interiorizat, pe care tatăl său îl duce într-o bună zi în Cimitirul cărților uitate, acolo unde sălășluiesc tomuri aproape dispărute, aduse de oameni pentru a fi salvate de moarte. Obiceiul spune că venitul trebuie să adopte o carte, iar Daniel alege „Umbra vântului”, operă a misteriosului Julian Carax. Devorând cartea, băiatul e fascinat și, pe parcursul anilor, va depune eforturi colosale pentru a-l cunoaște pe autor. Dar cartea sa de suflet e condusă spre dispariția sigură de un monstru care arde toate exemplarele rămase și care curând îi va lua urma și lui Sempere. Vei fi atras într-o poveste în care se amestecă supranaturalul, misterul și iubirea, într-o carte care evocă mai bine decât oricare alta atmosfera Barcelonei. Zafon e un povestitor de primă clasă și, dacă nu ai avut încă onoarea de a-i cunoaște opera, trebuie să începi cu al treilea titlu de pe lista noastră de cărți de toamnă.

Vezi o a patra recomandare pe Cartea de la ora 5!