Familie

Tot ce trebuie să știi despre vaccinarea animăluțului tău

Familia ta s-a mărit cu un cățeluș iubitor sau un pui neastâmpărat de pisică? De acum încolo cineva o să te aștepte cu nerăbdare acasă, o să se bage-n sufletul tău când citești sau o să se așeze în fața laptopului, doar ca să-i oferi atenție.

Pe lângă toate lucrurile bune pe care le aduce un animăluț de companie în viața ta, vine și responsabilitatea de a avea grijă de el. Așa că cea bună măsură pentru sănătatea lui este vaccinarea.

Dacă nu ai ajuns încă la medicul veterinar, ai aici toate răspunsurile la toate întrebările tale:

  1. De ce trebuie să fie vaccinat?

Vaccinarea este singura modalitate prin care corpul lui poate fi protejat împotriva virușilor, bacteriilor și paraziților, ba chiar poate opri evoluția unui boli. Un sistem imunitar puternic devine o barieră împotriva bolilor. Mai bine previi, decât să tratezi. În plus, sistemul imunitar al unui pui nu este suficient „dezvoltat”, iar formarea anticorpilor se face cu ajutorul vaccinului.

  1. Care e planul de vaccinare?

Momentul potrivit pentru a-i începe planul de vaccinare diferă la câini și pisici, așa că îi luăm pe rând.

  •  Planul de vaccinare pentru câini

Începe de la 6 săptămâni cu un vaccin împotriva parvovirozei canine și a distemperului (jigodia). După două săptămâni, cățelușul este vaccinat din nou pentru o imunizare suplimentară a celei inițiale, dar sunt adaugate și valențe noi. Ultimul vaccin trebuie făcut la 16 săptămâni, care este obligatoriu, cel împotriva rabiei. Acest tip de vaccin este repetat în fiecare an, înainte de împlinirea a 12 luni de la ultimul vaccin.

  • Planul de vaccinare pentru pisici

Primul vaccin trebuie făcut la 8 săptămâni cu unul polivalent, doar după ce a fost deparazitată la 6 săptămâni. Când împlinești 12 săptămâni, pisica trebuie să primească ultimul vaccin, un polivalent cu antirabic, dar care trebuie repetat anul. În plus, e recomandat să-i faci 2-3 deparazitări interne pe an.

  1. Pot avea efecte secundare?

Da, dar sunt destul de rare, iar dacă sunt, nu trebuie să te îngrijorezi. Printre ele cele mai întâlnite sunt: lipsa poftei de mâncare, șchiopătatul, voma sau o mică inflamație sau sensibilitate în locul în care a fost făcută injecția.

Este foarte important să nu intre în contact cu alte animale sau să-l/s-o scoți afară în prima perioadă de vaccinare, ca să nu existe riscul să ia un virus pentru care nu a fost pregătit. Iar regula asta se aplică și pentru câini și pentru pisici.