Acasa, Casă și grădină

Vrei să zugrăvești singur? Iată 5 sfaturi utile

Reclamele de la televizor ne-au învățat că zugrăvitul este extrem de ușor. Aplici o singură dată, lași să se usuce și ai terminat treaba. Ne-am bucura și noi dacă lucrurile ar fi atât de simple, însă realitatea ne învață că zugrăvitul unei camere sau al unui întreg apartament necesită mai multă energie. Iar dacă zugrăvești de unul singur, provocarea este cu atât mai mare. Din fericire, avem 5 sfaturi utile pentru a-ți ușura munca.

Măsoară de două ori, văruiește o dată

Înainte de toate, fii absolut sigur de suprafața pe care o vei vopsi. Este și tavanul inclus în rezultatul final? Vei descoperi foarte repede că ruleta este un prieten de nădejde în astfel de cazuri. Dacă suprafața pe care o măsori nu este cea mai simplă, adună ariile secțiunilor mai mici, pentru a obține rezultatul final. Măsoară de două ori, dacă este cazul.

Zugrăvind de unul singur, ar fi foarte neplăcut să te trezești că trebuie să faci un drum suplimentar până la magazinul de bricolaj, pentru a mai lua o găleată de lavabil. Asta în timp ce ești alb din cap până în picioare. Dacă schimbi culoarea pereților, ține cont că trebuie să aplici două straturi de lavabil.

Trafalet, pensule mici și mari

Instrumentele cu care aplici lavabilul îți pot face viața mult mai ușoară, dacă le alegi pe cele potrivite. Dacă nu ai la dispoziție o scară, ia în considerare un trafalet cu braț lung. Acesta va fi extrem de util și pentru zugrăvirea tavanului. Pe lângă trafalet, alege câteva pensule de lățimi variate, pentru zonele de îmbinare și pentru cele greu accesibile. Vopsirea spațiilor din spatele țevilor și caloriferelor va fi mult mai ușoară cu astfel de accesorii.

Bandă adezivă și multă folie de protecție

Înainte de a aplica stratul de amorsă, acoperă toate suprafețele pe care nu dorești să le cureți după ce vei fi terminat de zugrăvit. Prize, întrerupătoare, țevi, plinte de parchet – toate acestea pot fi acoperite cu bandă adezivă. Restul obiectelor de mobilier pot fi acoperite cu folii de protecție. Asigură-te că foliile nu vor cădea de pe mobilier prin securizarea acestora cu bandă adezivă.

Nu te grăbi să termini de zugrăvit

O singură persoană nu va termina de zugrăvit o întreagă cameră într-o singură zi, oricât de convingătoare ar fi reclamele despre care am vorbit mai sus. De aceea, acordă suficient timp fiecărei etape de zugrăvit. Lasă 4 ore de uscare amorsei. La fel și primului strat de var. În funcție de temperatura exterioară și de umiditate, aceste valori pot diferi. Pentru că nu văruiești foarte des, este extrem de important să faci totul ca la carte.

Păstrează vopsea lavabilă pentru retușuri

Spuneam mai sus că este neplăcut să te trezești că rămâi fără lavabil în mijlocul aplicării celei de-al doilea strat de lavabil. Ai crede că este la fel de neplăcut să rămâi cu lavabil neutilizat, însă îți recomandăm să păstrezi o mică parte, de preferat într-un borcan etanș, pentru retușuri.

Perfecțiunea se obține foarte greu, iar după uscarea celui de-al doilea strat vei observa că sunt anumite zone în care lavabilul nu a acoperit suprafața așa cum ți-ai dori. De asemenea, îmbinările sunt zone în care retușurile sunt frecvent necesare.

Zugrăvitul nu este la fel de rapid precum reclamele de la televizor, însă rezultatul este atât de satisfăcător, încât noi credem că merită să îl faci chiar și de unul singur. Tu ce le-ai recomanda celor care vor să zugrăvească?