Familie

Cum poți să-ți ajuți prietenii care au devenit părinți

Vă știți dintotdeauna și, când vă apucați să vă amintiți cele mai tari lucruri pe care le-ați trăit în această formulă, vă apucă noaptea și poveștile tot nu se termină. Vă bazați unii pe ceilalți, aveți încredere deplină unii în alții și vă face o mare plăcere să petreceți timp împreună. Tocmai pentru că sunteți prieteni atât de buni, în momentul în care au devenit părinți te-ai întrebat cum îi poți ajuta. Deși în primele luni de viață ale noului membru al găștii e posibil să vă vedeți mai rar decât în mod obișnuit, cu timpul vei putea să le demonstrezi că înțelegi schimbările prin care trec și, mai mult decât atât, te vei putea oferi să îi ajuți. Uite ce poți face pentru prietenii tăi care au devenit părinți:

  • Gătește-le ceva

Se știe că timpul este principala problemă cu care se confruntă părinții, mai bine spus, lipsa lui. Cel mic are nevoie de atenție, iar prietenii tăi simt din plin responsabilitatea noii ipostaze în care se află. E firesc să se preocupe mai puțin de ei, așa că fă-le o surpriză și pregătește-le ceva de mâncare. Contează mai puțin ce le gătești, gestul tău le va arăta că ești preocupat de ei și vrei să îi ajuți așa cum poți. La urma urmei, o supă e gata în mai puțin de o oră, iar un pui la cuptor se face aproape singur.

  • Fă-le mici servicii

Tot din lipsă de timp, ridicarea unei cămăși de la curățătorie, de exemplu, poate deveni o corvoadă, pentru că implică multe lucruri pe care noii părinți trebuie să le pună la punct. Oferă-te tu să faci asta pentru ei, explică-le că îți face plăcere și că e o modalitate prin care le poți arăta că ești alături de ei.

  • Fă-le cumpărăturile

Părinții știu cel mai bine cât de greu e uneori să ieși din casă. Întreabă-i direct dacă au nevoie de ceva și fii tu curierul lor. O listă detaliată te va ajuta să iei cele mai bune decizii, așa că nu ezita să le ceri cât mai multe detalii înainte de a pune totul în coșul de cumpărături.

  • Ajută-i cu treburile casnice

Nu te aștepta să accepte să dai cu aspiratorul sau să ștergi praful, însă poți pune vasele în mașina de spălat sau, dacă nu au una, să speli tu vasele. Apucă-te cât mai natural să faci asta și nu cere aprobări, e puțin probabil să accepte. Cert este că, odată terminată treaba, îți vor fi recunoscători. De asemenea, dacă cel mic e obișnuit cu tine, e deja în etapa în care alimentația lui este diversificată și crezi că ar accepta să îi dai tu de mâncare, lasă-i pe părinți să se bucure de un prânz ceva mai liniștit.

  • Oferă-te să ai grijă de cel mic în timp ce ei merg la un film sau la restaurant

Odată trecute primele luni, când dependența de părinți este foarte ridicată, poți să iei în calcul varianta în care rămăi acasă cu cel mic, în timp ce părinții lui merg la un film sau la restaurant. Explică-le că ești pregătit să stai câteva ore în compania copilului, că vei respecta cu sfințenie regulile impuse de ei și, cel mai important, că îi vei anunța imediat ce lucrurile par să evolueze într-o direcție pe care simți că nu o poți controla.

  • Gândește-te tu la activitățile pe care le puteți face împreună și propune-le

Cu toate lucrurile pe care trebuie să le rezolve zi de zi, s-ar putea să le fie ceva mai greu prietenilor tăi să se gândească la lucrurile pe care le-ați putea face împreună. Asta nu înseamnă că sunt mai puțin dornici să se distreze. Preia tu această „responsabilitate”, gândește-te la lucruri potrivite atât pentru voi, cât și pentru cel mic și propune-le lucruri cât mai clare. Vei vedea că vor aprecia faptul că te-ai gândit la asta.

  • Ascultă-i

Uneori poate nu e posibil să faci nimic din cele enumerate până acum, dar ascultându-i nu vei da greș niciodată. Părinții se confruntă cu multe situații care le pun răbdarea la încercare, cum ar fi lipsa somnului. Ascultă-i, lasă-i să-ți povestească tot ce le trece prin cap, sprijină-i.