Dietă și sănătate

Rețete pe care să le încerci în luna mai

Luna mai nu începe cu cea mai ușoară mâncare din meniu. După un weekend prelungit, plin cu fum de grătar și mâncarea aferentă, restul lunii mai îți oferă șansa să înclini balanța în favoarea unei alimentații sănătoase. Următoarele rețete sunt atât pentru cei pasionați de gătit, cât și pentru cei care nu au foarte mult timp de petrecut în bucătărie.

Salată de pui, cu avocado și lămâie

Prima rețetă din listă îți oferă posibilitatea să nu te atingi de aragaz. Puiul la grill se poate cumpăra direct din hypermarket, iar celelalte ingrediente se găsesc foarte ușor. Avantajul acestei rețete este că, spre deosebire de grătarele de 1 mai, puiul nu joacă rolul principal. În schimb, ai parte de:

  • 100 grame salată verde
  • 100 grame maioneză
  • 50 grame de ceapă verde
  • 50 de grame de pătrunjel proaspăt
  • 50 de grame de parmezan ras
  • 2 linguri de zeamă de lămâie
  • 2 linguri de coajă de lămâie rasă
  • 2 căței de usturoi, zdrobiți
  • piper
  • 100 grame avocado
  • în final, 500 de grame de pui rotisat

Prepararea nici că poate fi mai simplă: după ce ai tăiat puiul și avocado în bucăți mai mici, așezi toate ingredientele într-un bol și le amesteci ușor. Dacă gătești cantități mai mari și vrei să păstrezi la frigider, adaugă avocado doar în momentul servirii.

Paste cu busuioc și lămâie

O rețetă simplă ca “bună ziua!”, pastele cu busuioc și lămâie pot avea forma pe care o dorești. Penne, linguini, spaghete – poți opta pentru pastele preferate. Delicioasă și foarte ușor de preparat, această rețetă este perfectă pentru un prânz rapid. Vei avea nevoie de:

  • 300 grame de paste
  • o cutie de 500 grame de fasole albă
  • o jumătate de lămâie
  • 3 linguri de ulei de măsline
  • 200 de grame de busuioc proaspăt

Prepară pastele conform instrucțiunilor de pe ambalaj și adaugă fasolea în ultimele 2 minute de fierbere. Păstrează jumătate din apa pe care ai folosit-o, apoi scurge pastele și fasolea. Acoperă-le pentru a le menține cât mai mult temperatura.

Adaugă într-o oală de mici dimensiuni o lingură de ulei de măsline și 10 grame de coajă de lămâie. Amestecă-le timp de 1 minut sau până când coaja de lămâie devine aurie.

Mai departe, adaugă coaja de lămâie rezultată, alte două linguri de ulei de măsline, zeama unei jumătăți de lămâie, sare, piper și busuioc proaspăt într-un blender. În timpul amestecului, adaugă câte o lingură din apa pe care ai folosit-o la fiert, până obții consistența dorită.

Nu-ți mai rămâne decât să torni amestecul peste pastele fierte și să te bucuri de un prânz pe cinste!

Salată grecească de pui

Într-un articol anterior menționam că poți economisi timp în bucătărie dacă folosești ingredientele în prepararea mai multor felur ide mâncare. Salatele pe bază de pui îți permit să fii mai creativ, iar inspirația pe care o primim de la greci se transformă rapid într-o masă delicioasă.

Același pui rotisat este, de data aceasta, amestecat cu un mix de salată, castraveți tăiați în lung, roșii, dressing grecesc și brânză feta.

Este atât de simplu!

Photo by Brooke Lark on Unsplash